dinsdag 15 maart 2022

Wél alle mannen

 Onderstaande column verscheen in de Groenlose Gids vlak na de aankondighing dat tegen de coronaverwachting in, carnaval toch door kon gaan.

Carnaval gaat door! Het langst regerende prinsenpaar ooit mag op carnavalszondag om 11 over 11 alsnog de scepter overdragen. Het is veilig genoeg, heeft Den Haag besloten. We mogen weer. De kloffies kunnen uit de kast, ‘t spul kump d’r an. De polonaise, de gezelligheid, de ouwe-jongens-krentenbrood, de nieuwe liefdes, het naast-de-pot-piesen en het bier. Het mooiste feest van onder de rivieren wordt erboven toch het best gevierd. Maar carnaval is ook: de verlekkerde blikken, de grijpgrage handjes, de te veel remmen los en het laveloze buitenkansje. Onder de anonimiteit van een laag schmink of beschermd door een steek en beneveld door de drank laten mannen soms de grens van het grensoverschrijdende gedrag te gemakkelijk vervagen.

Toen Tim Hofman vrouwen hun echte stem gaf, bleek dat het begin van een lange reeks eindes van carrières. De rapper, de man van, de voetbalbestuurder, de politicus, allemaal waren ze ervan overtuigd dat hun snikkel de vleesgeworden weg naar de hemel was. Nederland keek ademloos hoe de ene na de andere bn’er van z’n sokkel donderde. Maar nu de tijd verstrijkt en de grote namen kleiner worden, neemt ook de interesse af. De ophef is voorbij. Next.

En dat is onterecht. 1 op de 8 vrouwen is ooit verkracht, bijna de helft van de vrouwen heeft te maken gehad met fysiek seksueel geweld en zo goed als alle vrouwen met seksueel intimiderend gedrag. Seksueel wangedrag is zo diepgeworteld in onze samenleving dat de meeste vrouwen hun ervaringen onderling maar proberen weg te lachen. Wat moet je anders? Mannen zijn nu eenmaal mannen.

Maar wacht eens even, niet alle mannen!

Het kwetsbare ego van de man is er als de kippen bij om zichzelf vrij te pleiten. Maar waar er miljoenen slachtoffers zijn van seksueel geweld en intimidatie, zijn er ook vele daders. Een ongemakkelijke maar onweerlegbare waarheid. Zelfs als je zelf de verkrachter niet bent, zelfs als je zelf nooit ongevraagd je tong naar binnen hebt gedrukt, als je nooit ongepast dichtbij bent gekomen, nooit die ene vrouw bent gevolgd van kroeg naar kroeg, als je nooit de ‘nee’ negeerde en een nieuwe poging waagde, zelfs als jij niet kon lachen om die vriend die maar bleef strooien met seksistische en vrouwonvriendelijke opmerkingen; dan nog zei je er niets van, en bleef je stil toen je zag hoe een man zijn hand op een bil van het meisje liet rusten, en liep je door toen het er wel erg op leek dat de vrouw onderweg naar de volgende kroeg of naar huis werd lastig gevallen door een groep dronken jongens. Dus, wél alle mannen, anders was dat nooit gebeurd.

Dus of het veilig is voor iedereen, ligt niet aan Den Haag maar aan ons, de mannen. Vertel dat aan jezelf, aan elkaar, en vooral, vertel dat aan je zoon. En vertel je dochter dat ze nooit aanleiding gegeven kan hebben als ze geen toestemming heeft gegeven, hoe uitdagend ze zich ook kleedde of hoe dronken ze ook was.

Ik wens iedereen de gezelligste en, indien gewenst, flirterigste maar bovenal veiligste carnaval ooit. En mocht je het nodig hebben: www.seksueelgeweld.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten